Το μυστικό νερό της Ιωάννας Μπουραζοπούλου

Κάστρο
Detail from Vädersolstavlan showing the medieval towers on w:Riddarholmen, including w:Birger Jarls torn.

Eκδόσεις Καστανιώτη
Σελ. 362

«Μέσα στο σκοτάδι που τον περιέβαλλε, ο Ριάλδης αισθανόταν την παρουσία του Μερμετούλη κι ας μην μπορούσε να τον δει. Μπορούσε όμως να μυρίσει την καμπούρα του, η οποία ανέδυε πάντα μια βαριά μυρωδιά, σαν φύλλα σαπισμένα από την υγρασία. Πώς βρέθηκε δεμένος με λουριά σε τούτο το στενό ιατρικό κρεβάτι; Δεν θυμόταν τίποτε απολύτως. Ένιωθε ένα έντονο κάψιμο στο δέρμα του, πίσω από το αριστερό αυτί. Μια οδοντιατρική λάμπα άναψε ξαφνικά, εστίασε στο πρόσωπό του και τον τύφλωσε. Ο Μερμετούλης έσκυψε από πάνω του κρατώντας μια μακριά λαβίδα, ενώ οι κόρες των
ματιών του διαστέλλονταν και συστέλλονταν ασταμάτητα. Τη μια στιγμή κάλυπταν όλο το ασπράδι του βολβού και την άλλη γίνονταν μικροσκοπικές, σαν το κεφαλάκι της καρφίτσας. Η λαβίδα έστριψε προσεκτικά το λοβό του Ριάλδη. “Διακρίνω ένα μπλε σημάδι πίσω από το αριστερό σας αυτί, υποκόμη μου” μουρμούρισε ο Μερμετούλης. “Δεν είναι μεγαλύτερο από λίγα τετραγωνικά εκατοστά και έχει σχήμα ιππόκαμπου. Μήπως έχετε γεννηθεί στον αστερισμό της Παρθένου;”». 


εξώφυλλοΕίναι κάποια βιβλία αγαπημένων συγγραφέων, που μένουν στην άκρη, ώστε να διαβαστούν σε περιόδους λογοτεχνικής λειψυδρίας. Βιβλίο της Μπουραζοπούλου δεν θα μπορούσε να μην υπάγεται σε αυτή την κατηγορία. Το μόνο αδιάβαστο, λοιπόν, βιβλίο της εκπληκτικής αυτής συγγραφέως ήταν το «Μυστικό νερό», το οποίο «αυτοχαρακτηρίζεται» εξαιρετικά πετυχημένα ως «…ένα αλμυρό παραμύθι του νερού για μυστικές συλλογές και μπλε ιππόκαμπους, ραιβοσκελείς γελωτοποιούς και αποτεφρωμένες καλόγριες σε 4 Πράξεις». Και τα έχει όλα αυτά και ακόμα περισσότερα, αφού πράγματι πρόκειται για παραμύθι και μάλιστα ελληνικό, όπου ιστορία και μύθος πλέκονται μαγικά και μας δείχνουν σε αυτό το δεύτερο βιβλίο της όλα εκείνα τα στοιχεία που την ξεχώρισαν και την καθιέρωσαν ως την καλύτερη συγγραφέα της λογοτεχνίας του φανταστικού στη χώρα μας.

Bρισκόμαστε στο νησί της Σαντάνα (Santa Anna), ένα νησί του Αιγαίου που δεν μοιάζει με τα άλλα, αφού πρόκειται για μοναδική και ιδιόρρυθμη περίπτωση: δεν έχει γνωρίσει ποτέ πόλεμο λόγω της τρομερά επιτυχημένης διπλωματίας της οικογένειας των Βενεράντα, οι οποίοι εξουσίαζαν για αιώνες το νησί, έχει δική του θρησκεία (λατρεύει την Santa Anna, κόρη του τελευταίου Βενεράντα), εξουσιάζεται σήμερα από ένα Μοναστήρι, ενώ οι δεισιδαιμονίες δίνουν και παίρνουν, επηρεάζοντας τις ζωές των κατοίκων του καθοριστικά.

The Garden of Earthly Delights.
Hieronymus Bosch

Στην άλλη όχθη της «εξουσίας» βρίσκεται το Παλάτι, ένας οίκος ανοχής που διευθύνεται από έναν ικανότατο άνδρα, την Δαλιδά! Η Δαλιδά και η Ηγουμένη Άννα (όλες οι Ηγουμένες του νησιού ονομάζονται Άννες) ξεκινούν έναν πόλεμο για τη νομή της εξουσίας με επίκεντρο τις στάχτες της Santa Anna και μία τεράστια σκευωρία ξετυλίγεται απολαυστικά σελίδα τη σελίδα από τη σύγχρονη εποχή μέχρι τον μεσαίωνα, όπου μαθαίνουμε τί πραγματικά έγινε στο ιδιόρρυθμο αυτό νησί με τη δική του μοναδική ιστορία και τους δικούς του μοναδικούς επίσης κανόνες και θεσμούς. Ανάμεσα στους δύο αυτούς πόλους της εξουσίας διάφοροι χαρακτήρες παρελαύνουν όπως ο Μερμετούλης, ο καθηγητής Μονσινιόρε, ο Ριάλδης Φραγκίσκος, ο Απόστροφος, η Ελπίδα Σακελλαρίου και κυρίως ο Ιωάννης Γαβαθάς, ο εξαφανισμένος συλλέκτης και πάνω απ’ όλους ο Μονφεράτ, ο γελωτοποιός των Βενεράντα, ο οποίος θα αποτελέσει και τον καταλύτη τόσο για την εξέλιξη της πλοκής, όσο και για τη μοίρα και την ιστορία της Σαντάνα. 

Καλόγρια
German: Infantin Isabella Clara Eugenia (1566-1633), Bildnis als Witwe
Anthony van Dyck

«Κάπου ανάμεσα στις αλμυρές, παραμυθένιες σελίδες του θα νιώσετε και το λογοτεχνικό ξόρκι που θα σας μετατρέψει σε φανατικούς αναγνώστες της!»


Μπλε ιππόκαμποι, καψαλισμένες καλόγριες, γελωτοποιοί που κινούν τα νήματα της ιστορίας (και την ξαναγράφουν όπως θέλουν), πόλεις όμορφες σαν τη Βενετία μέσα στο βουνό και βιβλιοθήκες που βρίσκονται βαθιά κάτω από τη γη, μια θάλασσα που έχει τη δική της λογική και σκέψη και μια εταιρεία, η Εταιρεία Μελέτης του Νερού, ένας τεράστιος γραφειοκρατικός οργανισμός με εκατοντάδες παρακλάδια, μια βροχή που ξεκινάει κάθε χρόνο την 1η Σεπτεμβρίου και σταματάει απότομα το πρωί της 17ης Σεπτεμβρίου, πριν το πανηγύρι της Santa Anna, πρόσωπα και γεγονότα που δημιούργησε η φαντασία της συγγραφέως, αλλά και ιστορικά, χιούμορ και λογοτεχνικό παιχνίδι μέσα από μια μυστική συλλογή και ένα μυστήριο που ξεκίνησε τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας και που η συγγραφέας μάς καλεί -δίνοντάς μας όλα τα εφόδια και τα «κλειδιά»- να ανακαλύψουμε.

Βιβλιοθήκη
Philosophers In Study
Johann Michael Bretschneider
 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μοναδικές εικόνες και μία ατμόσφαιρα που σε μαγεύει, ενώ φαντάζεσαι τί όμορφα ένα τέτοιο βιβλίο και ο κόσμος που αυτός δημιουργεί θα μεταφερόταν στον κινηματογράφο (το ίδιο ισχύει για όλα τα βιβλία της)!

Αν δεν έχετε διαβάσει Μπουραζοπούλου (really?) νομίζω ότι το «Μυστικό Νερό» είναι μια πολύ καλή αρχή για να εισέλθετε στον μυστικό και μοναδικό κόσμο της. Κάπου ανάμεσα στις αλμυρές, παραμυθένιες σελίδες του θα νιώσετε και το λογοτεχνικό ξόρκι που θα σας μετατρέψει σε φανατικούς αναγνώστες της!

Γελωτοποιός
Laughing Fool
Netherlandish (possibly Jacob Cornelisz. van Oostsanen)




Η συγγραφέας

 

Γεννημένη στην Αθήνα το 1968 προκάλεσε αίσθηση στα ελληνικά γράμματα ήδη από το πρώτο της μυθιστόρημα «Το Μπουντουάρ του Ναδίρ» (2007). Ακολούθησε το «Μυστικό Νερό» (2005). Με το «Τί είδε η γυναίκα του Λωτ» κέρδισε το Athens Prize for Literature του περιοδικού «Δέκατα», ενώ ο Guardian το κατέταξε ανάμεσα στα καλύτερα μυθιστορήματα φαντασίας για το 2013. Ακολούθησε η «Ενοχή της αθωότητας» (2011). Έχει γράψει και το παιδικό βιβλίο «Το ταξίδι των τρολ» (2009).

Έγραψαν για το βιβλίο


  1. http://diavazontas.blogspot.gr/2010/07/blog-post_24.html

Ετικέτες , , , ,